Bine ați venit

Luptă împotriva depozitelor ilegale de deșeuri

Depozitele ilegale de deșeuri amplasate pe raza orașului Livada cauzează bătăi de cap serioase și daune materiale considerabile Primăriei orașului Livada.

Deși pe raza orașului sunt amenajate puncte de colectare selectivă a deșeurilor, mulți consideră că locul mizeriilor este pe pășune sau în șanțul de lângă cimitir. Viceprimarul Szabó Ignácz pune în vizor proceduri mai severe decât cele de până acum împotriva celor care fac mizerie.

Unul din cele mai importante produse secundare ale civilizației noastre și ale societății de consum sunt deșeurile  menajere, mizeriile. În România colectarea selectivă a deșeurilor este încă în fază foarte incipientă , pentru că , spre deosebire de multe alte state vest-europene , la noi nu pot fi revalorificate sticlele și flacoanele. Experiența generală denotă faptul că an de an crește cantitatea de deșeuri produsă , în timp ce România și-a asumat chiar contrariul în fața Uniunii Europene. Și totuși nu putem trece totul pe lipsa motivației financiare!Mai ales în cazul unui oraș ca și Livada unde sunt amplasate puncte de colectare selectivă a hârtiei, sticlei, deșeurilor eletronice.

”Este o așteptare permanentă față de autoritățile locale ca să funcționeze bine, localitatea să se dezvolte, să asigure un mediu curat. În schimb mulți nu văd faptul că pentru aceasta și ei ar putea contribui ”, reclamă viceprimarul Szabó Ignácz. ”Închiderea permanentă a depozitelor ilegale de deșeuri  implică cheltuieli serioase. Este mare păcat, deoarece banii contribuabililor ar putea fi cheltuiți pentru alte lucruri”, adaugă acesta.

Anul trecut, când Garda de Mediu a somat autoritățile locale ca în termen de zece zile să curețe grămada de mizerii adunate de către necunoscuți, grămadă care s-a strâns la groapa de gunoi de ordinioară situată  în apropierea pălinciei, autoritățile locale au plătit 35.000 de lei pentru acest lucru. Ar fi putut fi și mai rău decât atât, deoarece ar fi putut amenda autoritățile locale. Suma acesteia ar fi fost de asemenea de mai multe zeci de mii de lei. Din păcate nu este lipsă de depozite ilegale de deșeuri: în Livada lângă vechea groapă de gunoi și în șanțul cimitirului, în Dumbrava vizavi cu cimitirul , iar în Livada Mică mizeria se strânge în permanență lângă cimitir.

”Poliția locală va verifica aceste depozite în mod mult mai sever decât până acum. Iar în cazul în care vor prinde pe cineva în flagrant, acesta nu va scăpa de amendă ”, atenționează viceprimarul. În baza hotărârii de anul trecut a consiliului orășenesc cuantumul amenzii este de ....

În Livada se potstrânge în pubele separate sticla, hârtia, plasticul, deșeurile electronice, deșeurile menajere fiind colectate și transportate tot la două săptămâni de către firma abilitată. Iar în cazul în care cinva dorește să scape de deșeurile provenite din construcții , pentru informații să contacteze viceprimarul Szabó Ignácz la numărul de telefon 0745545772.

”Trebuie să înțelegem faptul că noi înșine suntem responsabili pentru mediu și depinde de noi în cât de curat oraș dorim să trăim”, a formulat viceprimarul Szabó Ignácz.